Seriál o jídle – Nutridata

A co je zdravý jídlo? Vždyť snad všude píšou, co je zdravý v jídle a co ne…? To je fakt, papír snese všechno… avšak – „neexistuje absolutně zdravá potravina“, pravil klasik české dietologie (samozřejmě, že má pravdu). Existují potraviny méně nebo taky třeba vysoce prospěšné našemu zdraví – tedy mají hodně prospěšných látek…..ha, ale co

Seriál o jídle – Nutridata

A co je zdravý jídlo? Vždyť snad všude píšou, co je zdravý v jídle a co ne…?
To je fakt, papír snese všechno… avšak – „neexistuje absolutně zdravá potravina“, pravil klasik české dietologie (samozřejmě, že má pravdu). Existují potraviny méně nebo taky třeba vysoce prospěšné našemu zdraví – tedy mají hodně prospěšných látek…..ha, ale co to vlastně znamená?

No, to jsou látky, jejichž obsah je v potravině spolehlivě popsán a ověřen a jsou obecně vědou považované (někdy i důkazy podložené) za zdraví přínosné To znamená odpovídající tedy určitým přijatým normám, léty vypracovaným a odbornými společnostmi zaměřenými na medicínu a výživu schváleným a revidovaným. Prohlásím-li tedy, že jím teď v poledne zatraceně zdravě, k večeři už můžu zas jíst nezdravě? A za jak dlouho vyženu z těla ty dobře projedené svátky?

Výživa pro hokejisty

Čtěte také: Seriál o jídle – žijeme jen jednou

A už jsme u pramenů. Výživa denní, týdenní, trvalá je věcí mixu živin, je to „komplexní matrix“. Jedno jídlo může „rušit druhé“ a všeho moc přece musí škodit, to dá rozum (i moc „zdravého“ najednou, ve velkém množství…).

foto: unsplash.com

Takže chce to dát dohromady, zapsat a sečíst, jak jinak…to by byla prácička bez počítačů… takhle spočítat příkladně někomu měsíční jídelníček na požadovaný obsah aspoň 30 živin v každé potravině, v ruce knihu s tabulkami živin….…to tak se na týden zavřít do sklepa, to by možná stačilo…a potom zrovna do Bohnic…. nebo jak my v Brně říkáme, „ do šaškecu“…. Takže k tomu jsou NutriData (www.nutridata.cz), protože tam se už někdo potrápil se všem odbornými publikacemi a normami a profesionální databází potravin.., a data jsou schvalovaná a kontrolovaná, hlavně kvalitně vyplněná u potravin….protože když je vápník nebo cholesterol nebo transmastné kyseliny nebo obsah soli zadán (v jiných jídelníčkových aplikacích, nikoliv v NutriDatech) jen třeba u poloviny zadávaných potravin, vyjde vám ve statistice taky úplně jiný obsah toho, co jste snědli, než tomu skutečně je….výrobci totiž často uvádí na obalech povinně u potravin jen málo živin pro kvalitní analýzu potřebných… Databáze NutriDat a NutriPro (www.nutripro.cz – Databáze) tyto podrobné údaje obsahuje. Tam, kde je nelze doplnit, a jsou k dispozici jen údaje výrobce, je potravina označena hvězdičkou a vy si ji do jídelníčku dáte nebo zvolíte příbuznou potravinu s plným formátem dat.


Věřím jen takové statistice, kterou si zfalšuji sám“ je často citovaná věta… takže s NutriDaty toto riziko špatné statistiky a špatné analýzy a špatného poradenství podstupovat nemusíte. Víte, co jíte… kéž by tomu tak bylo i v ostatních ohledech, ne jen v popisu živin v potravině přítomných … potraviny také obsahují často další přídatné látky, aditiva, „éčka“, ale také skýtají také někdy riziko mikrobiálních či plísňových toxinů… také na tomto v aplikaci NutriData pracujeme… propojením na vlastní knihovnu informací NutriWiki a propojením do webformuláře přímo ze zadávací stránky jídelníčku získáte o potravině konkrétní i potravinách další právě tyto potřebné informace… vyzkoušejte, napište…. jsme tu pro všechny, kteří chtějí vědět o výživě víc , a samozřejmě i pro ty, co chtějí po nás další a další informace, další a další funkce…. Za necelé 2 roky jsme posunuli NutriData přirozeným vývojem řádově dopředu a další vychytávky chystáme… buďte s námi, budeme s vámi…

Tým NutriPro – Nutridata

www.nutripro.cz

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *