logo

Zima je období, kdy se ve většině domácností peče cukroví, u nás na hokejmanovi pečeme nové články. Abych udržel téma pečení, bude dnešním tématem tepelné tvarování bruslí, nebo jak se říká v hokejovém slangu, vypečení bruslí. Jak na to a proč se to vlastně dělá? Pro náš článek jsem vypékal brusle CCM Ribcore 68K, což je druhý nejvyšší model Ribcorů pro sezónu 2017/2018.

Proč se brusle tepelně tvarují?

Tepelnou úpravou bruslí dosáhnete rychlejšího a přesného natvarování brusle na vlastní nohy. Brusle jde vytvarovat několika způsoby. Tím nejméně pracným, ale nejvíce nepříjemným je nechat vytvarovat brusle během prvních tréninků, kdy se díky teplu postupně brusle vytvaruje. Bohužel tati varianta je nepříjemná, často spojená s odřením kotníků, pat, či nártů. Také šlapky nebývají v prvních dnech příliš v komfortu.
Druhým způsobem, kterým lze brusle customizovat, je využít vařicí vodu a pomocí ní brusle rozehřát. Tato metoda není také moc komfortní, ale při troše šikovnosti je využitelná i pro nižší řady bruslí. Postup jak na to najdete v článku jak tvarovat nižší řady bruslí. Pojďme už ale k pravému tepelnému vytvarování brusle.

Tvarování bruslí v horkovzdušné troubě

První věc, kterou bych zde uvedl bude, že je vždy vhodné používat profesionální trouby na brusle a nedoporučuji brusle vypékat svépomocí doma. Několik případů, jak to může dopadnout, když “to nevyjde” můžete vidět zde.

Pokud navštívíte specialisty, bude postup následující.

Celý proces vytvarování zabere okolo 20 minut, kdy se nebudete moci hnout z místa, proto je dobré se předem připravit. V první fázi vytáhnete vložky z bruslí, jelikož by se při vypékání zapekli k bruslím. Ve speciální troubě nastavíte teplotu 70 stupňů a dle úrovně bruslí i čas. Většina profi a poloprofesionálních bruslí má v příbalovém letáku uvedenou doporučenou dobu mezi 2-8 minutami. Brusle se jednoduše vloží do trouby do připravených držáků. V tomto čase doporučuji navléct ponožky do bruslí a připravit se na to, že následujících 20 minut zůstanete na jednom místě.

Jakmile uplyne doba rozehřátí bruslí, vsuneme do bruslí zpět vložky a opatrně nasadíme brusle. Než začneme brusle utahovat, několikrát silně kopněte patou o zem, aby se vaše noha dostala až nakonec brusle a vy jste využili celou plochu uvnitř brusle. Jakmile noha sedí v zadní části, přejdeme k utahovaní. Zde je třeba dbát na to, aby jste tkaničky utahovali od sebe, nikoliv k nahoru k sobě. Ve většině obchodů vám prodejce brusle dotáhne sám, právě aby předešel nesprávnému dotažení, či vytržení oček na brusli.

Dále už zbývá jen fáze vychladnutí. Utažené brusle necháte na nohou, bez stoupání, tlačení, či jiného pohybu tak, aby se při postupně natvarovali sami na vaši nohu. V sedě tak trávíte cca 20 minut, dokud si nebudete jistí, že jsou brusle z vnější strany dostatečně “vychladnuté”. Poté můžete brusle sundat z nohou. Doporučuji je umístit do chladu, a alespoň 24 hodin odstát. Pokud s bruslemi spěcháte a potřebujete s nimi dříve hrát, vložte je na pár hodin do lednice. Pokud by brusle dostatečně nevychladly, mohou se více povolit a to nechcete.

Jaké máte zkušenosti z vypékáním vy?

 

Autor: Tobi

 

Zjistit více

 

Sdílet na Pinterestu