Udržování hokejové brusle stále naostřené je důležitou součástí  pro podání dostatečného bruslařského výkonu.  Když jsou hrany ostré, hráč je schopen vykrajovat ostré zatáčky a manévry rychleji a s větší lehkostí. Brusle, které nejsou ostré, můžou způsobit  uklouznutí,nebo pád, díky kterému ztratíte drahocenné vteřiny ze hry, nebo vám může přivodit i zranění.

Pravidelná kontrola prodlužuje životnost brusle

Každému hráči vždy doporučujeme, aby si před každým tréninkem kontroloval hrany každé brusle a její celkový stav. Tato základní kontrola by měla být pro každého hráče automatická a to jak mezi profesionály, tak mezi amatéry. Drobné nerovnosti na hranách s může upravit každý hráč sám. Stačí využít speciální brousky na brusle.

Dále se můžete držet našich doporučení. Pro snadnější orientaci dělíme broušení dle pravidelnosti a herní úrovně hráče.

 

Amatérský hráč

V případě, že trénujete jednou nebo dvakrát týdně, je doporučeno brousit brusle každé tři, nebo čtyři týdny.

Poloprofesionál

Jste-li pokročilý hráč, který trénuje třikrát nebo vícekrát za týden, pak se navrhuje nože brousit jednou za dva nebo tři týdny.

Profesionál

Profesionál si již jistě sám poradí, krom toho má na výstroj tým lidí…

Pokud vejdete do brusírny na zimním stadiónu, může vás překvapit otázka, jaký chcete žlábek?

 

Žlábek” se nazývá prázdný prostor mezi jednou a druhou hranou brusle. Podobně jako u zahnutí hokejky, se i žlábky na bruslích dělají dle požadavků hráče.

Se zvyšujícím číslem žlábku, je jeho hloubka menší(mělká), což preferují zejména hokejisti, kteří chtějí být vice pohyblivý a mění směr. ( vhodné pro agilní hráče)

Oproti mělkému žlábku, je hluboký žlábek vhodný pro silové hráče, kteří se potřebují zapřít do ledu. Hluboký žlábek je velmi často využíván obránci, nebo těžšími hráči.

Každý hráč je jiný a každý preferuje jiné nastavení žlábku, typu brusle, dle svého herního stylu.  Pokud si nevíte rady jakou brusli nebo žlábek vybrat, zeptejte se nás.

Kdy je čas na broušení bruslí:

 

–          Nové Brusle – každé nové brusle je nutné před prvním použitím nabrousit.  Nové brusle nemají žádný žlábek a proto je velmi nebezpečné s nimi bez broušení jít na led.

–          Strhnutá hrana–  pokud objevíte na hranách brusle dírku, nebo hlubší škrábance, je nejvyšší čas brusle nabrousit, nebo použítbrousek na brusle.

–          Rezavějící nůž –  pokud se na vašem noži začne více objevovat rez, je dobré také brusli přebrousit.

šlápnutí na beton/ kov– po šlápnutí na povrch, který ubližuje hraně brusle, dochází k otupení brusle nebo částečnému strhnutí hrany. Je vhodné hranu okamžitě opravit.

 

 

Co může způsobit strhlá hrana, nebo špatně nabroušená brusle se můžete podívat zde:

 

Autor: Tobi

Moje recenze

Formulář recenze...

Recenze

Načítání recenze...

Sdílet na Pinterestu