Hokej se neustále zrychluje a o vašem úspěchu může rozhodnout i ten nejmenší detail. Profilace bruslí je právě jedním z detailů, které dokáží posunout váš bruslařský výkon kupředu. O profilaci nožů jsme již psali v dřívějším článku. Dnes se podíváme na to, jak vypadá profilace na profesionálních strojích značky ProSharp, které aktuálně najdete v Bauer Hockey Centrech v Brně, Českých Budějovicích a Praze. Další centra budou jistě brzy následovat.
K čemu je profilace nožů?
Profilace nožů umožňuje přizpůsobit tvar nože na míru hokejisty, který tak získá výhodu při bruslení. Správný profil pomáhá k lepší obratnosti a zlepšuje celkovou rovnováhu hráče na bruslích. Potřebuje zvýšit obratnost nebo stabilitu? Díky profilaci nožů je to hračka. Pro vyšší obratnost lze nastavit profilaci nože s menším poloměrem a pro větší stabilitu naopak s širokým poloměrem.
Profesionální brusky na brusle
Typy profilů ProSharp pro hráče
Brusky na brusle ProSharp dokáží nastavit individuální profil nezávisle na typu bruslí. Aktuálně jsou na výběr tři typy profilů – Quad, Zupperior a Ellipsse.
- Quad – profil je vhodný pro silově laděné hráče.
- Zupperior – profil je navržený pro rychlé změny směru. Sklon nože má mírný náklon dopředu.
- Ellipsse – profil, který kombinuje sílu a obratnost.
Profily ProSharp pro brankáře
Také brankáři mají z čeho vybírat.
- Goalie SAM – podporuje pohyblivost, zejména při práci v brankovišti (při přesunech do rozkleku)
- Goalie Ellipse – podporuje stabilitu a umožňuje rychlejší pohyb při přesunech, či do rozkleku.
Kdy nechat profilovat nože
Pokud jste pravidelný hráč, měla by profilace nožů proběhnout 3x ročně. Během běžného broušení bruslí může dojít k menšímu zbroušení profilu. Pokud budete brousit brusle na ruční brusce, pravděpodobně zničíte daný profil již po prvním přebroušení.
Broušení v kapse
Nezapomeňte na pravidelné broušení. Hokejové nože musí být vždy perfektní, jinak ztrácíte drahocenné setiny, které rozhodují zápasy. Jak brousit brusle a mnoho dalších rad o broušení najdete v našich dalších článcích.
Napsat komentář